Video & oefeningen Chi Gong

Op deze pagina vind u thuis oefeningen.

 

Doe elke dag s’morgens vroeg de Chi Gong met of zonder T’ai Chi, nà het douchen, beter is op nuchtere maag of na een klein ontbijtje (of een klein uur na het ontbijt, i.e.g. niet op volle maag).

Informatie video Chi Gong vorm Wu Xin Qi

De bewegingen van Qu Xin Qi zijn gebaseerd op de volgende dieren (met enkele van de gezondheidsaspecten bij oefening) : De Tijger, waarin we o.a. kracht en soepheid en evenwicht oefenen. Het Hert voor vooral buigzaamheid, vooral in de wervelkolom, alle zenuwbanen e.d. worden pittig gestimuleerd en balans. De Beer: kracht en onverschokkenheid zijn toonbeeld, maar ook ontspanning en openen van het bovenlichaam, de buikholte krijgt veel ruimte en dus doorstroming. De Aap symboliseert min of meer ook vingervlugheid, soepelheid en er zijn pittige strek bewegingen om spieren lang te maken en zenuwbanen/meridianen te stimuleren, daarnaast voor stimulering bovenbeen spieren en kniebanden. De ogen en nekspieren en zenuwen worden geprikkeld op gezonde wijze. De Vogel, met deze gebalanceerde gracieuze bewegingen wordt ook het luchtelement gesymboliseerd, soepelheid en stimulering van de longen zijn kenmerken. Door de eenvoudige en ontspannen ritmiek van de adem kun je de vrijheid van de vogel ervaren. Wij werken met ons voorstellingsvermogen om bijv. de kracht & souplesse van de 5 dieren in onszelf te ervaren.

Ba Duan Jin (oefeningen van acht sectiesof acht brokaten)

Ba Duan Jin, is een traditionele Chinese gezondheids- en fitness Qigong-oefeningsroutine die teruggaat tot de Song-dynastie (960-1279), het is een juweeltje in de gezondheids- en fitnesscultuur van China.

Als veilige aerobe oefening biedt het een beweging van intensiteit en formaat in overeenstemming met de theorieën over kinetiek en fysiologie.

Door het beoefenen van Ba Duan Jin wordt o.a.het ademhalingssysteem gestimuleerd, de kracht en flexibiliteit van de ledematen neemt toe, het versterkt de zenuwen, evenals verbetert het algemene evenwicht. Het verbetert de cardiovasculaire functies. Het immuunsysteem wordt versterkt.

Het verbetert ook iemands mentale gezondheid. Aandacht speelt hierin een belangrijke rol. Het leid je af van dagelijkse beslommeringen en brengt evenwicht in algemene zin, geestelijk en lichamelijk, mits regelmatig beoefent, liefst dagelijks in de ochtend uren, liefst na het douchen, niet op een zware maag. In de buitenlucht of bij een open raam wordt geprefereerd.

Als je nog geen les hebt gehad van leraar die deze vormen beheerst is dit zeer aan te raden, zeker m.b.t. details in de uitvoering.

Voor mindfulness en compassie meditatie oefeningen, klik op de onderstaande video button. Als je wilt kun je je ook op mijn youtube kanaal abonneren, als er nieuwe oefeningen bijkomen dan krijg je daarvan een berichtje, hartelijk dank alvast en succes met oefenen.

Elke Maandag T’ai Chi & Chi Gong